Inima Copiilor

De ce să ajuți și tu Inima Copiilor

Încă din 2006, Inima Copiilor face un lucru esențial pentru sistemul de sănătate din România – contribuie la dezvoltarea cardiologiei și cardiochirurgiei pediatrice în vederea ajutorării copiilor bolnavi de inimă. Cu alte cuvinte, le dă o șansă la viață micuților născuți cu probleme cardiace. Și nu numai. Proiectele lor au crescut și s-au dezvoltat în mai multe direcții, toate cu un singur scop: să salveze copii.

În fiecare an, peste 1000 de copii cu malformații cardiace ar trebui operați. Încă nu există resurse pentru ca acest lucru să se întâmple în România. Mulți dintre ei pleacă în afară iar alții, cum spune Alexandru Popa, președintele Inima Copiilor, mor.

Inima Copiilor a început ajutând copiii cu malformații cardiace. Acum, dezvoltă și proiecte dedicate nou-născuţilor cu probleme medicale grave, îi ajută pe pacienţi și pe familiile lor şi încearcă să contribuie la modernizarea spitalelor în care copiii cu probleme grave pot fi îngrijiţi. E o misiune grea, în care vă propunem să le fim alături.

Inima Copiilor susține dezvoltarea cardiochirurgiei pediatrice atât în Centrul pe care l-a construit la Marie Curie, cât și în centrele din Iași și Cluj. Mai mult decât atât, fiind conectați la viața de zi cu zi a secțiilor pentru nou-născuți, au identificat și multe alte probleme pe care își propun să le rezolve.

Împreună cu medicul Cătălin Cârstoveanu, supranumit Îngerul Copiilor, au arătat că se poate. Au construit cea mai modernă secție de terapie intensivă pentru nou-născuți, unde copiii sunt îngrijiți la cele mai înalte standarde și unde deviza este, cum spune chiar medicul, “fii uman”.

 

PROIECTE

Ce au făcut oamenii cu suflet mare de la Inima Copiilor în tot acest timp? Mai jos, puteți citi despre proiectele lor. Este doar o mică parte din ceea ce fac – despre activitatea lor s-ar putea scrie cărți întregi, cu povești emoționante ale copiilor salvați, ale medicilor implicați, ale oamenilor din organizație care și-au dedicat viața salvării copiilor, ale partenerilor, ale voluntarilor. Nu este ușor să ai un impact real asupra sistemului de sănătate din România. Este o construcție pe termen lung, la care noi toți avem datoria să participăm și să îi ajutăm pe cei care ajută.

Citește interviul cu Alexandru Popa, directorul Inima Copiilor, pentru a face cunoștință cu un om cu suflet mare, care își dedică viața salvării copiilor născuți cu probleme de sănătate!

Au dotat cu aparatură medicală Secția de cardiochirurgie pediatrică a Institutului Inimii din Cluj

Între 2006 și 2008, au dotat cu aparatură medicală de peste 480.000 euro secția de cardiochirurgie pediatrică de la Institutul Inimii din Cluj, unde au organizat și susținut financiar 6 misiuni medicale.

 

Au construit și amenajat Centrul de excelență în cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie din București

Între 2009 și 2011, Asociația Inima Copiilor a construit și amenajat Centrul de excelență în cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie din București – un proiect în valoare de aproximativ 4,3 milioane de euro. A fost o campanie uriașă atunci, care a strâns 1,5 milioane de euro din donații particulare sau ale companiilor private.

Activitatea în Centrul de Cardiochirurgie a început în septembrie 2013 – cu o primă misiune medicală coordonată de medici italieni – și a continuat gradual, urmărindu-se și specializarea medicilor și asistenților. Sute de copii au fost operați în centru, numărul și complexitatea cazurilor abordate crescând de la an la an. Centrul include şi o Sala de operaţii pentru Neurochirurgie.

Au amenajat Secția de cardiologie de la Marie Curie

Cu o investiție de 50.000 euro, au amenajat secția de cardiologie de la Marie Curie, care completează proiectul dedicat cardiochirurgiei pediatrice la Bucureşti.

 

Au extins și modernizat Secția de terapie intensivă pentru nou-născuți de la Marie Curie

Cea mai modernă secție de terapie intensivă pentru nou-născuți din Sud-Estul Europei a fost extinsă și modernizată în 2013, prin construcția unui corp nou de clădire și dotarea spațiului la cele mai înalte standarde, proiect inspirat de cea mai bună secție omoloagă din lume, cea din Spitalul Universitar din Iowa.

Secţia nouă poate primi aproximativ 300 de nou-născuţi în fiecare an în condiții excepționale: secţia are compartimente individuale pentru fiecare copil, sterilitate şi climatizare performante, sisteme de monitorizare şi telemedicină, este sigură din punct de vedere medical şi prietenoasă cu pacienţii şi părinţii. Investiţia totală depăşeşte 2,1 milioane de euro.

Asociația Inima Copiilor continuă să se ocupe de utilarea și nevoile secţiei pentru ca medicii, copiii şi familiile lor să aibă tot ce le trebuie şi să se simtă ocrotiţi.

Citește interviul cu medicul Cătălin Cârstoveanu pentru a face cunoștință cu un medic excepțional, care face tot posibilul pentru a salva viața nou-născuților cu probleme de sănătate!

Susțin misiunile medicale în România

Asociația Inima Copiilor susține financiar și logistic misiunile medicale umanitare efectuate în România de echipe medicale din străinătate. Este, pe de o parte, un schimb de experiență între medicii români și cei străini, ce contribuie la specializarea personalului medical românesc care lucrează în centrele de cardiochirurgie pediatrica din țară. Pe de altă parte, în cadrul acestor misiuni sunt efectuate operații pentru copii cu grave probleme cardiace (costul unei intervenții chirurgicale efectuate în străinătate este de minim 15.000 EURO, această suma fiind suficientă pentru organizarea unei misiuni de 7 zile, in care sunt operați între 10 si 15 copii).

E nevoie de sprijin financiar pentru a aduce mai des echipe de medici din Italia, Marea Britanie, Germania în cadrul misiunilor medicale, care să opereze nou-născuții cu probleme de sănătate.

Susțin în mod permanent cardiochirurgia pediatrică și terapia intensivă pentru nou-născuți de la spitalul Marie Curie cu echipamente și consumabile

Asociația Inima Copiilor continuă să contribuie la pregătirea personalului (medici și asistente), care se face în ţări europene (Italia, Marea Britanie, Germania) – şi acoperă în parte cheltuielile cu consumabilele necesare pentru operaţii, precum şi cu instrumentarul şi aparatura de completare.

Pentru secțiile pe care le susțin, Inima Copiilor cumpără în mod constant consumabile care să prevină răspândirea infecțiilor nosocomiale, de la mănuși, dezinfectanți la catetere, scutece sau echipament de protecție.

Citește reportajul nostru pentru a afla ce se întâmplă într-o zi obișnuită în secția de terapie intensivă pentru nou-născuți și în sala de operații de cardiochirurgie pediatrică de la Marie Curie!

Au înființat prima bancă de lapte matern din România

Asociația Inima Copiilor a înființat prima bancă de lapte matern din România în Secţia de terapie intensivă nou-născuţi de la Marie Curie, care urmează să funcționeze la capacitate maximă anul acesta. Banca acoperă o nevoie uriașă în secția de terapie intensivă pentru nou-născuți, unde copiii primesc îngrijire de excepție, dar și cea mai bună hrană – laptele matern.

Banca de lapte matern colectează, analizează, procesează (prin pasteurizare și congelare la temperaturi scăzute), depozitează și distribuie lapte matern donat de mamele care alăptează. Laptele, bun şi sigur, este oferit copiilor ai căror mame nu pot alăpta.

 

Reconstruiesc Secția de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța

Chiar acum, Secția de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța este în curs de reconstrucție, după modelul celei de la București. Împreună cu Asociația Dăruiește Aripi și cu susținerea financiară a Fundației Vodafone România, Inima Copiilor recompartimentează și amenajează o suprafață de 700 mp, făcând din ea o secție modernă, mare, cu locuri suficiente. Copiii vor fi îngrijiți în încăperi individuale, sterile, sigure și prietenoase, cu climatizare performantă, sisteme noi de gaze medicale, incubatoare și echipamente medicale de ultima generație, mobilier medical specializat. Va fi liniște, o iluminare plăcută și confortabilă, iar părinții vor putea fi alături de cei mici cât timp vor dori, având intimitatea și liniștea necesare și spații speciale destinate lor.

 

Se asigură că niciun copil nu este singur în spital

“Niciun copil singur în spital” este numele programului de voluntariat profesionist început în 2018, în Secția de Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie, cu sprijinul Mol România.

Un copil internat în spital suferă zilnic multe proceduri dureroase: e intubat, aspirat, i se fac injecții, tratamente… Mic și atât de fragil, el ar merita să primească mângâieri, atingeri calde, îmbrățișări. Copiii fără părinți de la terapie intensivă nu au de la cine să le primească. Sunt singuri în spital! Și 1 din 5 copii din secție e singur pentru că părinții lui îl vizitează rar sau pentru că a fost abandonat. Voluntarii instruiți sunt alături de copii, îi mângâie, le cântă, îi hrănesc, îi alină, le fac zilele mai ușoare și vindecarea mai grabnică.

 

Susțin familiile sărace ale micilor pacienți

Abia veniţi pe lume, viaţa copiilor cu malformaţii cardiace depinde de o operaţie care, uneori, nu poate fi făcută în ţară. Statul plăteşte costurile operaţiei în sine, dar uneori părinţii nu au banii necesari pentru a ajunge la Bucureşti sau Târgu Mureş pentru un control, nu îşi permit biletele de avion până în Germania ori Italia, sau cheltuielile cu cazarea. Aici, Inima Copiilor îi ajută financiar pe părinți pentru a acoperi costurile.

 

Oferă consiliere psihologică părinților micuților bolnavi

Părinții copiilor născuți cu probleme de sănătate trec prin momente grele și au nevoie de susținere. De aceea, Inima Copiilor le întinde o mână prin programul de consiliere psihologică, unde părinții pot vorbi cu terapeuți specializați și primi susținerea emoțională de care au nevoie, dar și învăța modurile prin care pot face față cu bine la încercările grele la care sunt supuși.

 

AJUTĂ ȘI TU

O secție de spital nu se construiește și atât. Ea funcționează zi de zi, are nevoie de materiale, de consumabile, de finanțări. Nevoile sale sunt complexe, mai ales când vorbim de zone atât de sensibile cum sunt operațiile și terapia intensivă pentru bebeluși, dar și de un loc unde s-au impus standarde medicale înalte. Un loc unde nu se fac compromisuri.  De cele mai mici detalii depinde viața copiilor internați acolo.

Pentru că faptele mari se susțin cu fapte mici și constante, HARTMANN vine în sprijinul Asociației Inima Copiilor tocmai cu acele detalii importante în viața de zi cu zi a unei secții de spital – consumabilele. Donăm astfel produse de cea mai bună calitate, indispensabile îngrijirii bebelușilor și activității medicale, precum pansamente, mănuși de examinare, termometre, măști chirurgicale sau câmpuri sterile.

Citește mai multe despre programul de responsabilitate socială Fapte mici de la HARTMANN România!

Ajută și tu!

Fă o donație în contul Inima Copiilor – faptele mici contează și se adună! Donează cât poți în contul Asociației pentru a contribui la salvarea copiilor cu probleme de sănătate. Poți dona și online, aici.

Redirecționează 3,5% din impozit – amintește-ți ca, în fiecare an, să redirecționezi 3,5% din impozit pentru a salva inimile celor mici.

Dacă ai o companie, fii sponsor, mai ales că sumele donate se deduc din impozit.

 

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*